Prijzen & abonnementen

Losse kaarten

Af en toe met de trein?

Reis je af en toe met de trein en maak je geen gebruik van een OV-chipkaart? Dan is het ook mogelijk om een eenmalige OV-chipkaart te kopen. Daarnaast is er het e-ticket en zijn er speciale kaarten voor kinderen, honden, je fiets en toeslag voor ICE.

Reizen op saldo met de OV-chipkaart

Als je OV-chipkaart geschikt is voor ‘reizen op saldo in de trein’ kun je een bedrag laden op je kaart en daarmee reizen. Dit heet reizen op saldo. Als je met de trein reist moet er minimaal € 20,- op je kaart staan als je incheckt. Als je uitcheckt wordt het bedrag dat je reis kost afgeschreven van de OV-chipkaart. Kijk voor meer informatie op de pagina 'hoe werkt mijn OV-chipkaart'.

Reizen met eenmalige OV-chipkaart

Naast reizen op saldo met de OV-chipkaart kun je in de trein ook nog gebruik maken van een los kaartje, de eenmalige OV-chipkaart. Dit is een papieren OV-chipkaart.

Als je op hetzelfde traject op één dag heen en terug reist, kun je het best een dagretour kopen. Reis je niet op dezelfde dag terug, dan kun je beter een enkele reis kopen. Bezoek je meerdere plaatsen op één dag, koop dan een kaartje waarop staat via welke plaats je reist. Je hoeft op dit kaartje dus geen saldo te laden maar je checkt er wel mee in en uit.

De eenmalige OV-chipkaart koop je op het station bij de NS-kaartautomaat. Je betaalt voor dit kaartje een toeslag van € 1,00. Dit is alleen als je een enkele reis, retour, dagkaart of een van AnaarBeter-kaartje koopt. Op de Railrunner, Dagkaart Fiets, Dagkaart Hond, ICE toeslag enkele reis, Euregioticket, toeslag op treinen over HSL en voor kaartjes naar Duitsland en België betaal je geen toeslag.

E-ticket

Een enkele reis, dagretour en railrunner kun je als e-ticket online kopen en uitprinten. De e-ticket is op naam gesteld; je kunt de e-ticket dus niet aan een ander geven. Bij controle in de trein toon je het e-ticket en een geldig identiteitsbewijs. Op het e-ticket staat de reisdatum en het reistraject.

Prijs 2021 speciale kaarten
Railrunner

De Railrunner kun je laden op een OV-chipkaart en is ook te koop als eenmalige OV-chipkaart. De kaart is geldig voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar. In de 1e klasse alleen geldig voor maximaal 3 kinderen die reizen onder begeleiding van een volwassene (minimaal 18 jaar). 

€ 2,50
Dagkaart hond

Voor aangelijnde huisdieren in de treinen van NS, Syntus en Arriva is een dagkaart nodig (in een tas, mand of op schoot reist een klein huisdier gratis)

 € 3,30
Dagkaart fiets NS, Connexxion, Syntus

In de treinen van NS, Connexxion en Syntus kan de fiets in het weekend en op feestdagen de hele dag mee voor € 6,90. Op werkdagen alleen buiten de spits (voor 6.30 uur, tussen 9.00 en 16.30 uur en na 18.00 uur)

 €7,50

 

Dagkaart fiets Arriva

In de treinen van Qbuzz tussen Dordrecht en Geldermalsen (MerwedeLingelijn) mag de fiets gratis mee.

In de treinen van Arriva in Groningen en Fryslân is een Dagkaart Fiets nodig. (op werkdagen na 9.00 uur en in het weekend de hele dag). Een dagkaart fiets voor de Bus en Trein in Limburg kost € 6,50.

In de treinen in de Achterhoek en Rivierenland mag de fiets in het weekend gratis mee.

va. € 4,00
Toeslag ICE

Voor een reis met de ICE op het  traject Amsterdam – Utrecht – Arnhem

 

 € 2,60

Veelgestelde vragen