Prijzen & abonnementen

Losse kaarten

Af en toe met de bus, tram of metro?

Met de OV-chipkaart reis je op saldo of met een speciaal product in het stads- en streekvervoer in heel Nederland. Het is daarnaast ook nog mogelijk om een los kaartje te kopen voor het openbaar vervoer. Dit kan vaak van te voren bij een automaat of bij de chauffeur. 

Reizen op saldo met de OV-chipkaart

Je kunt een bedrag laden op je OV-chipkaart en daarmee reizen. Dit heet reizen op saldo. Om te kunnen reizen is het nodig om voldoende saldo op je kaart te hebben staan. Als je uitcheckt wordt het bedrag dat je reis kost afgeschreven van de OV-chipkaart. Je betaalt per gereisde kilometer. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Reizen met de OV-chipkaart'.

Reizen met leeftijdskorting

Kinderen van 4 tot en met 11 jaar en 65-plussers reizen met 34% leeftijdskorting in bus, tram en metro. Je hebt hiervoor wel een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Aan de hand van de geboortedatum wordt de prijs bepaald. 

Een los kaartje kopen

Voor het reizen met de bus, tram en metro kun je nog losse kaartjes kopen. Een los kaartje kan uitmaken in de prijs van je reis. In de meeste gevallen ben je duurder uit in vergelijk met het reizen op saldo op een OV-chipkaart. Let wel op want je kunt in de meeste gevallen niet meer met contant geld betalen.

Loskaartje met PIN betalen of nog met contant geld?

Waar kun je een los kaartje kopen en hoe betaal je bij de verschillende OV-bedrijven voor deze losse vervoerbewijzen? In de meeste gevallen is dit alleen nog met PIN of contactloos. En in sommige automaten kun je nog met contant geld betalen. Hoe het bij jouw OV-bedrijf is geregeld lees je in het het overzicht dat we hebben gemaakt:

Waar vind je het tarief van losse kaartjes?

Het tarief van een los kaartje vind je bij ons in de 9292 Reisplanner. Onderaan het reisadvies zie je de prijs van de reis voor een enkele reis met OV-chipkaart zonder korting. Klik op "Prijs opbouw" voor meer prijsinformatie. Klik daarna door op "Bekijk alle prijzen" voor de uitleg van alle tarieven in het scherm dat nu opent. Op het tabblad "Regionaal" vind je de informatie over het kopen van een los kaartje.Veelgestelde vragen