Nieuwsoverzicht

Koningsdag 2023 - Reis met het openbaar vervoer

Koop je e-ticket voor NS in de 9292 app en reis met 15% korting op Koningsdag

Laatste update: woensdag 26 april 2023 15:05

Donderdag 27 april 2023 viert het hele land weer Koningsdag. Waar ga jij het vieren? Reis met het OV, plan en koop je e-ticket van tevoren om te genieten van een onbezorgde Koningsdag. Koop je NS e-ticket voor Koningsdag in de 9292 app en ontvang 15% korting op je treinreis. Handig: met een e-ticket van 9292 vermijd je de drukte bij de uitcheckpalen want je hoeft met een e-ticket niet uit te checken. Lees hieronder meer over de aangepaste dienstregeling rondom Koningsdag.

Plan je reis in de 9292 app en koop direct het e-ticket voor je hele reis. Nog geen 9292 app? Klik op de QR code of scan deze met je smartphone om de app te downloaden: 

Scan deze QR code met je telefoon

Openbaar vervoer op Koningsdag

Over het algemeen rijden de OV-bedrijven als op een zaterdag. De aangepaste dienstregeling wordt in onze planner verwerkt. Plan je reis van tevoren en denk hierbij ook aan de terugreis zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Koop wel gewoon een (online) kaartje!

Veel mensen denken dat het OV op Koningsdag gratis is. Maar ook op Koningsdag moet je een geldig vervoersbewijs hebben. Zorg dat je voldoende saldo hebt op je OV-chipkaart of koop je kaartje van tevoren in onze 9292 app. Koop je NS e-ticket voor Koningsdag in de 9292 app en ontvang 15% korting* op je treinreis. *Voorwaarden 15% korting op NS.

Handig: met een e-ticket van 9292 vermijd je de drukte bij de uitcheckpalen want je hoeft met een e-ticket niet uit te checken. 

 

 

Logo PlayStore Logo AppStore Logo AppGallery

Hoe koop je e-tickets in de app van 9292?

  • Plan je reis zoals je gewend bent in de 9292 app. Je krijgt direct de beste reisopties te zien;
  • Vergelijk en selecteer jouw beste reisoptie en koop meteen je e-ticket via de button 'E-tickets kopen' onderaan het reisadvies;
  • Kies voor hoeveel personen en voor welk gedeelte van je traject je een ticket nodig hebt;
  • Vul jouw gegevens in (en die van je eventuele medereizigers) en je kunt door naar de betaling;
  • De tickets zijn hierna terug te vinden in je app bij 'Mijn e-ticket'.

NS Oranjedienstregeling

De meeste festiviteiten zijn op Koningsdag goed bereikbaar per trein. NS rijdt op woensdagavond 26 april en op donderdag 27 april volgens de Oranjedienstregeling. Op een aantal drukke trajecten zet NS extra en langere treinen in, zodat iedereen naar zijn bestemming kan worden gebracht.

Het kan betekenen dat treinen op andere tijden rijden, van andere perrons vertrekken en/of een andere eindbestemming hebben. Let dus goed op en plan je reis van tevoren. 

Soms hebben treinen ook een andere eindbestemming dan in de reguliere dienstregeling. Houd rekening met extra drukte in de treinen en op stations. Tip: plan kort vooraf je reis in de 9292-app, voor de actuele situatie.

Reizen van en naar Schiphol

Reis je op Koningsdag naar Schiphol? Plan dan extra reistijd in, zodat je zeker weet dat je op tijd bent. Plan je reis op voorhand en reken minstens een half uur extra tijd voor jezelf in.

Rotterdam krijgt bezoek van het Koningshuis

Op donderdag 27 april 2023 bezoekt Koning Willem-Alexander met zijn gezin Rotterdam. De stad kleurt dan oranje met een vleugje groen-wit-groen. Een extra bijzondere Koningsdag, omdat er ook 10 jaar Koningschap gevierd wordt. 

Kijk voor meer informatie op koningsdaginrotterdam.nl en op de website van RET

Koningsdag en -nacht in Amsterdam

De gemeente Amsterdam houdt samen met partners de actuele drukte in de gaten. Kijk op Druktebeeld Amsterdam voor de actuele situatie. Hier vind je een real-time inzicht in de drukte van de stad, maar je ziet ook hoe druk het kan gaan worden op basis van de verwachtingen.

Amsterdam RAI & Amsterdam Sciencepark gesloten

In verband met de drukte is station Amsterdam RAI gesloten voor de metro en de trein. Je kunt reizen via Amsterdam Zuid. Amsterdam Sciencepark is ook gesloten, hier kun je het best reizen via Amsterdam Amstel. In de 9292 planner is dit automatisch verwerkt.

GVB

Op Koningsdag wordt het weer druk in Amsterdam. GVB past zich graag aan deze situatie aan. En blijft je tegelijkertijd zo goed mogelijk vervoeren. Dat begint al tijdens Koningsnacht.

  • De nachtbussen rijden van woensdag 26 op donderdag 27 april op diverse lijnen een andere route. Ze rijden niet over het Rokin, de Dam en het Damrak;
  • De metro's rijden tijdens Koningsdag hun normale route met de zaterdagsdienstregeling. Alleen station RAI is de hele dag gesloten en hier zal de metro (en de trein) dan ook niet stoppen;
  • De trams en bussen rijden de zaterdagse dienstregeling. De meeste trams en bussen rijden een afwijkende of samengestelde route;
  • De veren varen op Koningsdag de zaterdagse dienstregeling tot 24 uur. De buiksloterveer (F3) vaart de hele nacht door. 

Naar de Vrijmarkt op Koningsdag in Utrecht

De beroemde Vrijmarkt van Utrecht begint al tijdens Koningsnacht op woensdag 26 april vanaf 18:00 uur. Deze gaat de hele nacht en dag door en eindigt op Koningsdag op  27 april om 18:00 uur. U-OV rijdt hiervoor samen met Syntus een uitgebreid Koningsnachtnet. Zo kom je weer thuis na een bezoek aan de vrijmarkt of een van de andere activiteiten tijdens Koningsnacht.

Tarief nachtnet Utrecht

Het Koningsnachtkaartje kost afhankelijk van je bestemming € 4.60, € 6.95 of € 8.15. De OV-chipkaart is de makkelijkste manier om voor je reis te betalen. Zorg van tevoren voor voldoende saldo, dan kun je in de bus inchecken. Let op! Als je normaal gesproken met een abonnement of een studentenreisproduct reist: deze zijn in de nachtbussen niet geldig.


Heb je geen OV-chipkaart, dan biedt U-OV je in de stationshal de mogelijkheid om een kaartje te kopen. Dit kaartje kost € 8.15. Betalen kan alleen met je pinpas.

Koningsdag Utrecht

In de binnenstad van Utrecht vervallen voor een aantal lijnen tijdens koningdag een aantal haltes. De bushaltes in de binnenstad vervallen tussen woensdag 26 april 16:00 uur en 27 april 23:00 uur. Plan je reis vooraf om te zien wat dit voor jouw reis betekent. Vanaf het station is de stad lopend goed bereikbaar. 

Voordelig op reis tijdens Koningsdag 27 april 2023

Ben je tijdens de meivakantie onderweg met de trein tijdens daluren? Dan bieden we je een leuke korting van 15% op je NS e-tickets aan via de 9292 app. Check de voorwaarden op de actiepagina. Handig: met een e-ticket van 9292 vermijd je de drukte bij de uitcheckpalen want je hoeft met een e-ticket niet uit te checken.

9292 reist met je mee

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,90 p/m max. €18)